Enjoy free delivery on all orders over €50

Eskobablog 1 – 10 Dingen om te laten vertrekken uit je huis

(Geïnspireerd op becoming minimalist)

Opruimen in huis is vaak de eerste stap die mensen zetten op hun weg naar een eenvoudiger leven. Het is redelijk makkelijk te realiseren en iedereen kan het. Je ziet snel resultaat, ook dat is erg fijn. Zo krijg je mentale ruimte om naar andere dingen te kijken in je leven die je wilt oplossen: schulden bijvoorbeeld, of de drukte in je leven of op je werk.

Heb je moeite om te beginnen of om dingen los te laten, begin dan met de spullen waar je emotioneel niet warm van wordt, zoals misschien een van deze voorbeelden:

1             Kleren die je niet meer draagt

2             Rommeltjes uit je rommella of hoek of doos

3             Badkamerspulletjes, iedereen heeft wel ongebruikte flesjes of potjes of kammen en borstels

4             Dingen waar de helft van kwijt is: sokken waar er een van zoek is, plastic bakjes zonder deksel, zulk soort dingen

5             Kinderspullen: laat de kinderen zelf een selectie maken en beloon ze voor elke 10 dingen, bijvoorbeeld met een traktatie of hun favoriete avondeten

6             Uit je voorraadkast/vriezer/koelkast: eten dat over de datum is (tenzij het overduidelijk is dat het niet kan bederven, zoals rijst)

7             Serviesgoed: denk hier eens over na: heb je een dagelijks servies en een net servies dat je haast niet gebruikt maar wel heel mooi vindt? Waarom gebruik je dat dan niet elke dag?

8             Als we toch in de keuken bezig zijn: heb je kookspullen, ovenschalen, etc die je nooit meer gebruikt?

9             Spullen van andere mensen die bij jou gestald zijn: stuur die mensen een bericht dat ze het op moeten komen halen en geef een uiterste datum. Je bent geen opslagfaciliteit.

10           Dingen waar je depri van wordt: weg ermee!!

Lastig, die nummer 10? Probeer dan iets anders: versierspullen voor bv de Kerst die je niet meer gebruikt, leuk vindt of die kapot zijn. Of een stapel tijdschriften waar je niet aan toegekomen bent, en wat waarschijnlijk nooit zal gebeuren. Zonde? Niet als dit op je drukt omdat je vindt dat je ze moet lezen.

Accepteer dat je soms een foutje maakt. Zo had ik het laatst zelf ook: ik vond een eiersnijder in mijn keukenla. In geen jaren gebruikt. Weg ermee, dacht ik, en gooide het ding in de vuilnisbak. Drie dagen later wilde ik die eiersnijder ineens gebruiken. Ik moest er zelf om lachen: dit is toch niet te geloven! Ik groef hem weer op uit de vuilnisbak en waste hem af. Twee weekenden heb ik hem gebruikt, tot hij in drie brokstukken op de grond viel. Dat was het einde van de eiersnijder, en ik ga geen nieuwe kopen: ik kan zelf ook wel een ei snijden.