Enjoy free delivery on all orders over €50

Eskobablog 4 - Stoppen met shoppen

Wat is de makkelijkste manier om te zorgen dat je huis leger wordt?

Zorgen dat er niks binnenkomt. Zie ook mijn blog ‘Houd het buiten de deur!’. En in dat blog heb ik het ook over impulsaankopen. Dat kan echt een probleem zijn. Niet alleen geef je geld uit dat je maar één keer uit kunt geven, het brengt soms dingen in je huis die je bij nader inzien domweg niet hoeft, wilt en/of nodig hebt. Het vergt discipline om ze terug te brengen, het is gedoe. Dus hou je ze. Jammer dan. Veel dingen, vooral kleding en spulletjes voor in huis, die ik de laatste tijd naar de kringloop heb gebracht, waren impulsaankopen (van jaren geleden).

En dan heb je ook nog de aankopen die je doet omdat je shoppen een leuk tijdverdrijf vindt. Het is niet makkelijk om jezelf een shopstop op te leggen. Maar waarom niet proberen? Gewoon, domweg niets kopen. Ik lees op verschillende blogs en websites hoe verrijkend het is. Zelf heb ik het ook wel eens een maand gedaan en ik vond het best een uitdaging, maakte er een spelletje van met mezelf. Voor de duidelijkheid, we hebben het niet over boodschappen en drogisterijartikelen. Maar wel over spullen die je niet nodig hebt om je huishouden draaiend en je lichaam gevoed en gewassen te houden. Voor mij waren dat vooral tijdschriften, kleding en dingetjes voor in huis.

Doe het gewoon een poosje (een maand, een half jaar, een heel jaar) met de dingen die je al hebt. De schrijfster Susan Shain berichtte in de New York Times over ene Miss Flanders die het een heel jaar deed. Ze kwam haar eigen slechte gewoontes tegen (veel geld uitgeven aan koffie to go), maar ze leerde ook om spullen te lenen, te repareren en te naaien. Het mooiste? Ze vond waarde in zichzelf in plaats van in haar spullen. Ik vind dat een beetje stichtelijk overkomen maar het is totaal anti-materialistisch.

Dit zijn enkele tips:

Zoek van tevoren uit waar je je geld aan uitgeeft, dus houd minimaal een maand een kasboekje bij. Dan ben je beter voorbereid op verleidingen. Je kan het ook zien aan wat er in je huis staat natuurlijk. De vraag die daarbij hoort is uiteraard: heb ik nog meer nodig?

Ruim op, zodat je weet wat je allemaal hebt én waar het is. Dan is het ook bruikbaar zodra het nodig is.

Bedenk wat je allemaal niet gaat kopen en wat wel. Voedsel en waspoeder staat buiten kijf, maar wat doe je bijvoorbeeld met cadeaus? Mag je die kopen of ga je all the way en die zelf maken of recyclen? Hoe streng ben je met uitjes? Het is natuurlijk niet je bedoeling om een jaar lang op de bank te zitten. En al kun je ook heel goed gratis uitjes ondernemen, toch zit je al snel aan reis- en parkeerkosten, entreegeld en zulk soort kosten.

Miss Flanders bespaarde 14.000 dollar in een jaar en ging zelfs nog een jaar door. Ze stopte met denken dat een aankoop haar leven beter zou maken. Ik denk dat ze daar helemaal gelijk in had. Toen ik het probeerde kwam ik heus wel eens iets tegen waarvan ik enthousiast dacht: “Dat is leuk! Dat wil ik!” En dat gevoel ebde altijd weg. En omdat ik er een spelletje met mezelf van had gemaakt, had ik er plezier in dat ik het weer een dag had gered. En het besef daalde in dat mijn leven niet minder goed was geworden. Dat maakte het makkelijker.

Het bedrag dat je kunt besparen kan een enorme stimulans zijn: het is een waarheid als een koe dat je je geld maar één keer kunt uitgeven, hoeveel je er ook van hebt. Met het bespaarde geld kun je op vakantie, een grote aankoop doen die je nodig hebt (nieuwe matras, kunstwerk, verzin het maar) of je hypotheek aflossen. Dat is misschien niet sexy maar wel een goede langetermijnbesteding. Voor iedereen is het anders, maar zolang je niet hoeft te beknibbelen in de supermarkt, kan het een spannende, leerzame periode worden. Kwaad kan het nooit, vind ik. Probeer maar eens uit hoe minimalistisch je kunt zijn!