Enjoy free delivery on all orders over €50

Eskobablog 11 - Iedereen kan opruimen – Misverstand of waarheid?

Wat kan een opruimcoach voor je betekenen? Wat te doen als je last hebt van al je spullen, en je komt er niet zelf uit? Terwijl opruimen je zo’n goed gevoel van opluchting kan geven, voldoening, rust. Het is echt geen schande als je het niet alleen kunt, sterker nog, het wordt steeds normaler om een professional organizer of opruimcoach in te huren. Hulp vragen getuigt juist van realiteitszin.

“Ja maar, iederéén kan toch opruimen?” vroeg mijn vriendin B. mij laatst. “Waarvoor zou je dan een opruimcoach inhuren?” B. is zelf heel geoefend in het maken én onderhouden van stapels (papieren en kleren vooral) en ze kan inderdaad opruimen. Haar probleem is vooral uitstelgedrag. Dat is dus de kwestie: sommige mensen kunnen inderdaad niet zo goed opruimen, want ze zien geen verbanden, anderen hebben tijdgebrek, weer anderen blijven het maar uitstellen. Allemaal beginnen ze er dus niet aan, zodat het alleen maar erger wordt en ze na een poosje totaal het overzicht zijn verloren. En de moed.

Stapels maken

Een van mijn klanten had een huis vol, wilde dolgraag opruimen maar kwam er niet aan toe en de wanhoop bekroop haar langzaam maar zeker. Twee keer ben ik haar gaan ondersteunen en begeleiden bij het opruimen. Ze had bijvoorbeeld geen plaats voor de schone was dus die lag op zolder op de vloer. Haar dochters hadden veel te weinig kastruimte voor hun kleding en er was een uitpuilende speelgoed-inloopkast. Mijn klant wilde de speelgoedkast opruimen en daar een kledingkast van maken. Tot zo ver een prima plan.

Samen gingen we aan de slag en we vorderden snel. We maakten verschillende stapels: een voor dingen die bewaard zouden blijven, een voor speelgoed waarover ze met haar dochters wilde overleggen of het weg mocht, en we vulden enkele vuilniszakken met alles wat kapot was. Bovendien maakten we een stapel van spullen die naar de kringloop konden.

Na een uur of twee voortvarend doorwerken waren we zo ver dat we de kast konden schoonmaken en begonnen met het terugplaatsen van spullen die bleven. We vulden een koffer met slaapzakken en dekens, dan waren die ook opgeruimd. Enkele planken en het hanggedeelte van de kast bleven vrij voor de kleding van de meiden. Missie geslaagd! Ik hielp mijn klant met het naar beneden sjouwen van alles wat het huis uit ging. Met elke trede klaarde haar gezicht verder op: opluchting! De ruimte die we geschapen hadden zag ik terug op haar gezicht.

Meerwaarde van de opruimcoach

Zij vertelt: “Wat ik zo fijn vind als Lisette me komt helpen met opruimen, is dat ze me bij de les houdt. Zij zorgt voor de structuur en de voortgang, dus als we beginnen, maken we de klus ook af. Als ik dat in m’n eentje probeer, strand ik altijd, want ik kom altijd afleidingen tegen. En tussendoor neemt zij altijd even de tijd om te kijken hoe het gaat, wat er nog te doen is en hoeveel tijd we nog nodig gaan hebben.”

Mijn klant van dit verhaal is iemand met een druk leven en twee pubers. Zij is heel goed in het wegdoen van spullen. Haar punt is dat ze snel is afgeleid en moeite heeft met het zien van structuur. Als opruimcoach zorg ik ervoor dat dit tijdens de klus niet in de weg zit, zodat we meters kunnen maken. Bovendien kan ik suggesties doen hoe het handiger en efficiënter zou kunnen. Ik zie bijvoorbeeld ook ruimte waar andere mensen dat niet zien: dekens in een koffer opruimen, die koffer wordt nl. toch haast nooit gebruikt maar neemt wel veel ruimte in. Een boekenkast is veel effectiever als je er extra planken in plaatst, zodat je de boeken dichter op elkaar kunt zetten. Helemaal effectief als je de boeken op grootte sorteert. Mijn motto: Veel bewaren is helemaal niet erg, als je het maar efficiënt doet!

Voor uitstellers en niet-aan-toe-komers is de afspraak met de opruimcoach deel van de oplossing: de datum en tijd staat vast, op dat moment staat er iemand voor de deur en ga je aan de gang. Dat werkt! En dan kun je met twee personen in een paar uur tijd een heel verschil maken.

Wil je weten hoe het werkt en wat ik voor je kan doen? Kijk op eskoba.nl voor meer informatie!