Enjoy free delivery on all orders over €50

Eskobablog 12 - Bereik meer met minder

Met mijn blogs en mijn werk als opruimcoach wil ik overbrengen dat iedereen meer vrijheid kan ervaren door alles op te ruimen. Mensen inspireren om die kant van het leven uit te proberen. Het lijkt een reuzengroot cliché maar het is waar: meer ruimte in je huis geeft meer ruimte in je hoofd. En ga je verder op het pad van het efficiënter maken van je leven, dan kun je die vrijheid echt gaan ervaren. Dan kun je meer aandacht geven aan wat jij belangrijk vindt. Kom je als mens veel beter tot je recht. Het vergt keuzes maken, soms kan dat moeilijk zijn, maar daarna is het leven een stuk overzichtelijker en merk je dat je echt veranderd bent.

Weg met de franje

Je leven simpeler maken is niet alleen een kwestie van je huis opruimen. Regelmatig zie ik op Facebook berichten voorbij komen van minimalistische ‘goeroes’ en dan staat daar vaak een foto bij van een witte tafel, met witte stoelen en dan één groen plantje erop. Dat vind ik zo’n verkeerd beeld! Want daar gaat het helemaal niet om. In de levensstijl van de minimalisten van tegenwoordig draait het om de kwaliteit van het leven en geen tijd en energie verspillen aan dingen die er (volgens hen) niet toe doen. Het gaat dus eerder om het wegnemen van de overbodige franje, zodat je tot de kern kunt doordringen van… ja, alles eigenlijk. Je kasten, je financiën, je papierwinkel, je dagindeling en agenda. Jouw persoonlijke prioriteiten komen, kortom, beter tot hun recht.

Geen opruimtips maar handvatten

Je kunt op allerlei verschillende manieren je leven eenvoudiger maken. In plaats van hier opruimtips te geven die je op allerlei plekken kunt vinden, geef ik handvatten:

‘Nee’ leren zeggen is een hele goede. Ik weet het, dat valt niet mee, maar oefening baart kunst. Begin eenvoudig: een collega gaat naar de koffieautomaat en vraagt of je ook iets wilt. Zeg eens “nee, dank je”.

Je bent echt niet verplicht om allerlei dingen te doen. Je hoeft je nee ook niet te verdedigen.

“Nee, deze keer laat ik aan me voorbij gaan.”

“Nee, echt niet.”

“Nee, dat is niets voor mij. Dank je wel voor het aanbod hoor.”

Heb je ooit van de 80/20-regel gehoord? Dat betekent dat je 80% van de tijd maar 20% van je spullen gebruikt. Het wordt veel gebruikt voor kleding maar het werkt ook voor andere dingen. Je kunt dus veel ‘elimineren’ zonder dat je het echt voelt. Dat is een voorbeeld van die franje waar ik het hierboven over heb. En is die weg, dan is er lucht en lichtheid en ruimte. Concreet voorbeeld: als die kledingkast leger is en de keus dus minder, sta je ook minder lang te aarzelen. (Google eens op capsule wardrobe en je zal zien wat ik bedoel.)

Vaste gewoonten helpen. Aaf Brandt Corstius schreef er een column over in Flow nr. 8/2018: maak een afspraak met jezelf als je iets wilt doen, zet het in je agenda en behandel het net als iedere andere afspraak waar je wordt verwacht. Dan hoef je er niet meer over na te denken, en dat geeft ruimte in je hoofd (en tijdwinst, niet te vergeten). Werkt goed voor bijvoorbeeld goede voornemens als sporten, opruimen, vier keer per week gezond koken, verzin het maar.

Nee, niet saai

Wordt het leven hier saaier door? Nee, dat denk ik niet. Dit is het nut van vaste gewoonten. Een nieuwe gewoonte laten ‘inslijten’ duurt een paar weekjes maar daarna heb je er alleen maar profijt van. Voorspelbaarheid bespaart je ook veel energie, zeker als andere dingen in je dagen niet zo regelmatig zijn.

Wat krijg je dan? Bereik meer met minder:

Meer energie door minder gedoe

Sneller schoonmaken door minder rommel en spulletjes

Meer tijd door minder aarzelen

Meer ruimte in je hoofd: meer vrijheid

Het gaat met vallen en opstaan. Herken je dat? Een enorme valkuil is perfectionisme. Het hoeft niet allemaal in één keer en het hoeft ook niet in één keer 100% goed. Doe het beste wat je kan in jouw situatie en wees tevreden met elke vooruitgang, hoe klein ook.