Enjoy free delivery on all orders over €50

Eskobablog 15 - Een tandje - of tand - minder

Loop jij vast in je huishouden, vind je dat je te veel spullen hebt, of wil je/moet je bezuinigen?

Toevallig las ik kort geleden verschillende interviews met mensen die hier ervaring mee hadden. Allemaal zeggen ze eigenlijk hetzelfde: hoezeer hun leven positief is veranderd nadat ze gingen opruimen, ontspullen of minimaliseren. Nu ben ik zelf opruimcoach dus het verbaast me totaal niet, en bovendien ken ik het ook uit eigen ervaring.

Tip voor je begint

Als je zelf aan de gang gaat, denk dan eens aan het Pareto-principe. Nooit van gehoord? Dit principe staat ook bekend als de 80/20-regel. Deze wordt voor heel veel dingen gebruikt. In de opruimwereld betekent het dat je 80% van de tijd maar 20% van je spullen gebruikt.

Je kunt dus probleemloos zónder een heleboel dingen. Als het goed is, weet je dat eigenlijk wel. De kans is groot dat je, net als veel andere mensen, allerlei voorwerpen in je huis hebt die je zelden of nooit gebruikt. Veel vrouwen zullen het beeld herkennen van een kast vol kleren, terwijl je eigenlijk altijd een paar favoriete combinaties draagt. Of de neiging die we hebben om mooiere, modernere spullen te kopen, terwijl onze huidige spullen nog niet aan het eind van hun levensduur zijn. En dan houden we beide, maar gebruiken die oude eigenlijk nooit meer.

Nu kun je, in het kader van een tandje minder, dus twee dingen doen: ofwel je koopt die mooiere nieuwe versie dus niet. Ofwel je verwijdert de oude versie uit je huis, bijvoorbeeld door die een tweede leven te gunnen. Is dat eigenlijk niet veel leuker, dat iemand anders er nog iets aan heeft?

Het kan écht een stuk simpeler

Nog even terug naar die ervaringsdeskundigen. Psychologie Magazine nr. 9 van dit jaar besteedde uitgebreid aandacht aan het thema “Simpeler leven”. Het ging bijvoorbeeld over Leanne, die haar leidinggevende functie opgaf en daardoor veel minder geld te besteden kreeg. Zonder problemen paste zij haar uitgavenpatroon aan, want in haar nieuwe leven was ze veel gelukkiger. Er kwam ook een gezin met vijf kinderen aan bod die minimalistisch leven en genieten van de ruimte om hen heen. "Ook de pubers vinden het prettig dat in hun kamer alleen staat wat ze echt chill vinden. [...] Geen prulletjes waar hun toch al zo chaotische puberbrein door wordt afgeleid. En ruzie over rotzooi hebben we dus ook nooit."

Zo waren er nog enkele voorbeelden van hoe heel verschillende mensen hun leven in hebben gericht onder het motto "simpeler". Het leuke is dat je eruit kan pikken wat je bevalt, wat eventueel in jouw levensstijl zou passen. We willen tenslotte niet allemaal onze baan opgeven of in een tiny house wonen, maar toch kunnen de keuzes van andere mensen ineens heel inspirerend zijn. Alleen al omdat het een bevestiging is: het kan dus echt!

Ontdek!

In de Linda van juni stond een artikel van journaliste Renee Lambo, die zelf na een scheiding met een flinke schuld kwam te zitten en zich daaruit wist te bezuinigen. Precies, geen etentjes buiten de deur meer, niet meer zomaar kleding kopen, het broodabonnement en allerlei andere luxe extraatjes stopzetten (!). Aan het eind van het verhaal bleek ze er goed bij te gedijen en ondervond ze dat ze al die dingen helemaal niet nodig had. Een enorme ontdekking! Ze kreeg er oprecht plezier in en was apetrots op zichzelf. "Na een paar weken kreeg ik er lol in. [...] Blijkt dat consumeren dus niet de basis is van groot geluk."

En dat laatste is natuurlijk helemaal waar! Zo kan dit een goede aanmoediging voor je zijn als je zelf in zo’n situatie zit, of als je erover denkt om te gaan ontspullen of consuminderen. Het kan echt levensveranderend zijn. En als het niet zo'n diepe impact op jou heeft (en dat hoeft ook niet per se), dan merk je toch de voordelen van een leger, makkelijker huis.

Iedereen geeft aan ontspullen of opruimen een andere invulling. Dat is prima, als het maar werkt voor je. Ik blijf zeggen: “Less is more.” Meer ruimte, meer vrijheid, meer tijd, meer geld.