Enjoy free delivery on all orders over €50

Eskobablog 16 - Een nieuw begin: een beetje vooruitlopen op januari

De feestdagen zijn voor ons opruimcoaches altijd een beetje ambivalent: ja, gezellig, maar wat een hoop gedoe in huis! Feestdagen achter de rug: voel je je opgelucht dat al die drukte je huiskamer uit is? Ik wel, maar ik ken ook mensen die vrolijk al voor Sinterklaas een kerstboom opzetten en hem met pijn in het hart half januari weghalen.

Weg met de kerst!

Een goed moment, als je je kerstspullen gaat opruimen, om dat eens grondig te doen. Wat is er niet eens uit de doos gekomen en waarom niet? Misschien kan het gewoon weg. Elk jaar als begin januari de kerstversiering wordt opgeruimd, ben je er waarschijnlijk zo klaar mee dat je zo snel mogelijk alles in de dozen kiept en op zolder zet, zo hup, uit het zicht en tot over een jaar! Schroef het tempo eens terug en bekijk bij het inpakken alle items eens kritisch: vind je het nog leuk, zit er een herinnering aan, is het kapot/vies/stom? Past het nog bij de rest van je interieur? Is het nog goed? Breng het naar de kringloop. Die bewaren het met plezier 11 maanden tot ze er iemand mee blij kunnen maken.

Kerstboom eruit? Plant erin! Planten doen iets voor je interieur en zijn goed voor je. Ze brengen gezondheidsvoordelen zoals kalmte en zuurstof. Woon je klein? Kies dan voor hoge dunne planten of hangplanten. Geen groene vingers of een donker huis? Zelfs neppers werken! (Oké, die zuiveren de lucht niet.)

Gratis? Een paar tips

Het is belangrijk dat je huis geen bron van stress is. Houd rommel buiten de deur. Zoveel mogelijk. Toch weer bezweken voor die plastic rommeltjes van Albert Heijn? Jammer, volgende keer beter. Wat is het beste antwoord als je iets aangeboden krijgt dat je eigenlijk niet wilt? Nee, dank u. Maar het is gratis. Neehoor, dank u. (Trouwens, niks is echt gratis.)

Al door je kledingkast gegaan? De zomer is ruimschoots voorbij. Welke kleding heb je afgelopen zomer niet gedragen? Welke schoenen niet? De winter is alweer een tijdje bezig. Wat heb je nog niet aan gehad en waarom niet?

Geen zin om van de bank af te komen maar vandaag nog niks opgeruimd? Ruim dan digitaal op: schoon je mailbox of smartphone op. Meld je af van nieuwsbrieven. Apps die je nooit meer gebruikt, scroll door je foto’s en verwijder wat overbodig is. Download die foto’s naar de computer of cloud en save ze. Verwijder ze daarna van je telefoon. (Ik laat een paar van de leukste erop staan om aan mensen te kunnen laten zien, de rest gaat eraf.) Is ook nog eens veel sneller scrollen.

Lastig, cadeaus waar je niet om gevraagd hebt

Ongewenste cadeaus: tsja, dat kan lastig zijn. Maar hak de knoop door. Kun je het ruilen, doe dat dan. Met een beetje mazzel vindt de gever dat prima, dus als iemand zegt dat je het gerust mag ruilen, vraag die bon! Kan het niet? Geef het door, geef het weg, zet het op Marktplaats. Lullig? Ja, dat kan zo zijn, maar wees er eerlijk over. Niemand heeft als het goed is, de bedoeling gehad om jou met een cadeau te belasten. Het is jouw huis, als iets je in de weg staat of ongewenst is, dan mag jij daarover beslissen. Tenslotte gaat het in de praktijk bij cadeaus geven vaker over de gever dan de ontvanger, terwijl het andersom zou moeten zijn. Veel mensen geven iets wat ze zelf leuk vinden om te geven en zijn er maar ten dele mee bezig of het welkom is.

Wat wordt mij als opruimcoach nu vaak gevraagd? Of ik zelf in een kaal wit huis woon, en hoe ik dat dan volhou. Neehoor, ik hou van kleur en zeker niet van kaal! Maar het is ook voor mij een taak om mijn huis opgeruimd te houden en ongewenste meuk buiten de deur. Ik ben al jaren aan het minimaliseren en verbaas me er soms over hoeveel ik nog kan verwijderen aan papieren, kleding en spullen. Het valt me iedere keer weer op dat ik er echt rustiger van word. Ik kan het iedereen aanbevelen, maar ieder op zijn eigen niveau en in zijn eigen tempo.

Voor meer info en inspiratie, kijk eens op mijn site: eskoba.nl