Enjoy free delivery on all orders over €50

Wat is nu een professional organizer?

Hij of zij ondersteunt en adviseert bij het ordenen en overzicht aanbrengen op allerlei gebied. Een professional organizer is gespecialiseerd in het creëren van structuur in de breedste zin van het woord. De professional organizer kan de reden zijn om (eindelijk) te beginnen met opruimen en structureren, hij is de stok achter de deur, de coach. Trouwens, verreweg de meeste organizers zijn vrouw.

Een professional organizer kan haar klant helpen bij het op orde krijgen van, ja wat? Iemand die er last van heeft dat hij of zij niet voldoende georganiseerd is, kan dat op allerlei verschillende vlakken hebben: huishouden, agenda/tijdsbeheer, een teveel aan spullen of onoverzichtelijkheid in de administratie. Of geen tijd hebben voor het organiseren van een verhuizing, of het leegmaken van het huis van een (overleden)  ouder, om maar een paar voorbeelden te geven. Het kan echt alle kanten op. Het kan zakelijk zijn of in de privésfeer. Of soms loopt dat door elkaar en is dat deel van het probleem.

Dit beroep is in Nederland nog niet zo bekend maar zit wel in de lift en er is zelfs al een beroepsvereniging, de NBPO.


Denkfout?

"Ik dacht altijd dat je boeken niet weg mag gooien."

"Ja, maar dit heb ik cadeau gekregen."

"Ja, maar dit heeft veel geld gekost."

Is opruimen moeilijk?

We hebben allemaal andere talenten: sommige mensen zijn goed in het aanbrengen van structuur, anderen niet. Is opruimen een lastige klus voor jou? Niets om je voor te schamen. Soms raakt iemand in een opruimachterstand door tijdelijke omstandigheden, zoals bijvoorbeeld stress, een scheiding of ziekte. Of heeft een tijdlang andere prioriteiten.

Het wordt veelal als een enorme opluchting ervaren om een opruimklus te klaren. Je neemt de controle terug, daar komt het op neer.

Hulp vragen bij het opruimen

Maar niet iedereen kan een begin maken met behulp van een boek, of tips van internet, of misschien lukt het niet om er tijd voor vrij te maken.

Hulp vragen is prima. Moedig zelfs. Een professional organizer of zoals ik mezelf noem, opruimcoach, biedt je praktische ondersteuning, een luisterend oor, en meer. Ze overziet de situatie beter, kijkt met meer afstand. Ze kan een plan van aanpak voor je maken en je coachen met het aanleren van nieuwe gewoontes. Denkt met je mee. Want twijfels horen erbij. Omdat niet iedereen gemakkelijk dingen kan loslaten, laat staan verwijderen. Een opruimcoach kan door middel van gesprekken en doorvragen je doen inzien waarom je aan bepaalde spullen vasthoudt. En het is echt niet gezegd dat alles maar 'weg' moet!

Tenslotte bewaakt de organizer ook de voortgang en het tempo.